Novinky

Žhavé novinky

Trénuju s BSP aneb 21denní tréninkový plán

Trénuju s Běhej se psem! Běžíme v tom společně.

Připravili jsme pro vás speciální canicrossový tréninkový plán. Následující 3 týdny vás i psa bude každý den čekat aktivita – od běhu přes strečink až po volno. Vybrat si můžete ze začátečníků a pokročilých.

Proč 21?

Plán je na 3 týdny den po dni – proč? Vycházíme z toho, že 21 dnů je jeden cyklus, kde zátěž každý týden lehce stoupá. A po jejich zvládnutí následuje 4. odpočinkový týden.

Pro koho plán bude?

Zaprvé vycházíme z toho, že trénovat budete sami, maximálně s partnerem. Plán jsme rozdělili na plán pro čtyřnožce a pro dvounožce. Vybrat si můžete taky ze začátečníků a pokročilých. Ale nebojte, nic není dogma, takže z plánu pro začátečníky si klidně uberte nebo do toho pro pokročilé něco přidejte. Obecně ale doporučujeme příliš nepřidávat. Protože jak pravil klasik:" Trénovat umí každej idiot, odpočívat jenom ti dobří."

Jak moc to bude náročné?

Nebojte, nechceme vás zničit, naopak! Není to vyčerpávající trénink, který by nahradil odborné vedení, ale chceme vám ukázat základní principy. Prostě inspirace pro další trénování. 🙂

Co mi to dá?

Zabavíte se a třeba i posune fyzičku. Ale taky to berte jako ukázku toho, jak může vypadat váš běžný běhací režim a udělejte si z toho postupně zvyk.

Buďte na sebe opatrní!

Než začnete, prosíme, pečlivě zvažte zdravotní stav svůj i psa a před zahájením sportovního tréninku doporučujeme lékařské vyšetření.

Jdete do toho s námi?

Tak super! Všechny tréninky najdete rozdělené podle týdnů a výkonnosti o kousek níž ke stažení. Aby se vám trénovalo hladce, nejdřív si, prosíme, poctivě pročtěte těchto 10 bodů. 

  1. Volno pro člověka nemusí nutně znamenat úplné volno, klidně můžete trénovat s chlupatcem. Volno pro chlupatce naopak znamená úplné volno jen krátké venčení, žádné běhání nebo dlouhé procházky.
  2. Celkový čas je pouze orientační – záleží na výkonnosti každého z vás.
  3. Do celkového času nezapočítáváme strečink.
  4. Strečinku jsme vám naplánovali nezbytné minimum, nebojte se ho zařadit klidně víc.
  5. Po trénincích byste se se měli cítit příjemně unavení, ale ne zničení. Pokud ano, radši si zmenšete dávky.
  6. Před každým tréninkem – napojte a rozehřejte psa, ale i sebe. Po každém tréninku se lehoučce vychoďte – vy i čtyřnožec.
  7. Lehký klus znamená pohodlný běh, při které můžete vždy plynule mluvit, pokud nemůžete, nestyďte se přejít do chůze.
  8. Co znamená volně? Nebojte se občas běžet rychleji – pokud se vám bude chtít nebo pokud to bude terén vyžadovat. Na rozdíl od lehkého klusu jsou tady povolené častější změny tempa. Většinu tréninku byste ale měli být přesto schopní plynule mluvit. Žádné závodění!
  9. V plánu je u tréninků, které si zaslouží bližší vysvětlení ikona kamery, takže se nezapomeňte mrknout na video (videa najdete o kousek níž).
  10. Pes je na 1. místě, nezávoďte, nepřežeňte to, ale hezky si to společně užívejte!

Považujeme vás za proškolené a jdeme na to! Třiiii, dvaaa, jedna, START!

Načítám galerii

Plány pro začátečníky ke stažení najdeš tady.

Plány pro pokročilé ke stažení najdeš tady.

Máme pro vás akce, které motivují, příběhy, které inspirují a produkty, se kterými to běhá lépe