Novinky

Žhavé novinky

5 tipů, jak se zlepšit nejen v canicrossu

Canicrossová sezóna je už v plném proudu. Počasí se nám venku umoudřilo, jaro je tu a to většinu z nás láká vyběhnout společně se psem. Pokud je pro vás běh se psem novým sportem, doporučujeme vám si přečíst článek Jak začít s canicrossem, kde jsme pro vás připravili tipy, které vám pomohou nabrat správný směr. Vyběhnout už ale musíte sami…

Dnes tu máme důležité rady pro zkušenější týmy, které se běhání se psem již věnují, ale chtěli by se zlepšit a posunout na další úroveň. Tak se na to pojďme podívat.

Stanovte si cíle

Ať už máte velké závodní ambice nebo běháte jen tak pro radost, ale chcete se posouvat, jakýkoliv trénink byste měli dělat s jasným cílem. Samozřejmě u každého bude cíl odlišný, ale abyste si ho dokázali určit, odpovězte si na následující otázky:

  • Jak dlouhým tratím se chcete věnovat?
  • Jaká disciplína vás nejvíce láká? Čistě canicross, nebo byste se raději časem přesunuli ke kolu/koloběžce či běžkám?
  • Kolik času chcete tréninku věnovat?

Díky těmto odpovědím pro vás bude snazší vytvořit tréninkový plán, který vás povede ke stanovenému cíli. Ti nejlepší mají jasno, kam míří. Nejde trénovat na sprintové závody, a pak chtít vyhrávat na dlouhých trailech. 

Pravidelnost je klíčem k úspěchu

Do téhle situace se dostal snad už každý. Nejdříve se pro něco nadchneme, ale časem počáteční nadšení opadne. V takové chvíli je potřeba vytrvat a i nadále pravidelně trénovat podle plánu, který jste si sestavili na základě svých cílů. Někdy se nám chce, jindy je potřeba se trochu kousnout a vyrazit na trénink, i když si zrovna dokážeme najít 10 výmluv, proč se nám to nehodí. Ale uvidíte, že o to spokojenější budete po společném tréninku s vaším čtyřnožcem.

Jestli si myslíte, že zrovna vy nemůžete nikdy vyhrát, tak se koukněte třeba na Baru Zoubkovou, které se povedlo vyhrát mistrovství republiky s dobrmanem. Pak se opřela i do svého tréninku, časem si pořídila druhého psího parťáka a teď je nejlepší canicrossařkou, které není snadné šlapat na paty.

Pestrý trénink

Trénink musí být pestrý! To znamená, že kombinujete různé vzdálenosti, disciplíny, místa i povrchy, po kterých běháte. Zkuste někdy zaměnit vámi oblíbenou lesní cestu za otevřenou louku. Nebojte se sem tam popoběhnout i po kamenech nebo přeběhnout asfaltovou cestu. Samozřejmě toto nejsou ideální terény na x kilometrů, ale je super to hafanovi zpestřit. Kromě toho, že změna psy baví, učíte ho pracovat za všech okolností bez ohledu na prostředí.

Trénujte sem tam i s kamarády nebo vyrazte na společný trénink. Pomáhá to, když zrovna chybí motivace. Někdy můžete i vyzkoušet vyměnit si psa se svým tréninkovým parťákem

Zařaďte různé typy tréninků

Každý trénink by měl mít svůj účel tzv. složku výkonu, na které chceme právě pracovat. Může to být rychlost, síla nebo vytrvalost. Pokud pravidelně tyto tři složky zařadíte do svého tréninkové plánu, máte postaráno nejen o pestrost tréninku, ale uvidíte, že vám to pomůže i k výraznému zlepšení.



Pokud vás více zajímají intervaly, mrkněte na naše video. Na dlouhé běhy máme natočený videopodcast přímo z výběhu.

I odpočinek je součást tréninku

Mnohem více se mluví o tréninku než o regeneraci a odpočinku. Ale zrovna odpočinek je stejně tak důležitý jako trénink. Odpočinek můžete některé dny zařadit jen hafanovi a na trénink vyrazit sami bez psa. Naopak jiný den můžete klid naplánovat sobě a se psem se zaměřit třeba na silový trénink v podobě tahání řetězů nebo ho potrápit pořádným balančním cvičením a dogfitness. Poslední variantou je společný odpočinek obou členů týmu. Věříme, že ten si užijete nejvíce. 🙂

Chcete se o odpočinku dozvědět více? Máme pro vás na toto téma samostatný článek.

Věřte, že žádný mistr se nikdy nenarodil. Ti, co vyhrávají, pravidelně a poctivě trénují. 

Tak s chutí do toho a už za pár týdnů můžete vidět první výsledky a zlepšení. Napadla vás otázka k článku? Určitě nám napište na náš e-mail, sociální sítě nebo zavolejte. Rádi poradíme.


 

Máme pro vás akce, které motivují, příběhy, které inspirují a produkty, se kterými to běhá lépe