Novinky

Žhavé novinky

Koloběžka se psem: Proč? 1. díl

Co takhle vyzkoušet něco nového? Koloběžka vám může zpestřit trénink nebo se rovnou zamilujete do vaší nové královské disciplíny. Navíc vám může usnadnit venčení. Také máme ověřeno, že to baví dvounožce i čtyřnožce!

Také máte pocit, že koloběžky teď vidíte úplně všude? Možná to nebude náhoda. Koloběžka je super dopravní prostředek, dá se využít i jako pomocník na procházky, nebo dokonce závodní stroj. A když k tomu zapřáhnete psa, je z toho scooterjöring, jedna z disciplín individuálního mushingu. Proč ji tedy vyzkoušet?

Hodí se pro nemilovníky běhu

Nejste úplně běžecký nadšenec? Tak šup na koloběžku! Spousta lidí na ni přesedlá právě z tohoto důvodů a už nesleze. Hodí se i pro ty, co mají zdravotní problémy, které jim běhat nedovolí, ale chtějí se se svým hafanem prohánět po cestách i necestách. Prostě super alternativa.

Hodí se i pro milovníky běhu

Spousta canicrossařů miluje běh i koloběžku zároveň. Je to pro ně totiž super zpestření tréninku. Tedy nejen pro ně, ale i pro psy, kteří tak dostanou nový podnět a motivaci a nezačnou se jen tak nudit při tréninku.

Zlepší vám trénink

Tohle je za nás jeden z nejlepších důvodů. Jízda na koloběžce skvěle buduje kondici vaši i psí, ale nezatěžuje u toho pohybový aparát tolik jako třeba právě běh. Také nám poskytuje prostor trénovat psa ve větší rychlosti a můžeme díky ní zapracovat i na vytrvalosti psa.

Poměr čas–výkon je skvělý

Pro někoho vedlejší produkt, pro někoho hlavní důvod – scooterjöring vám psa unaví za poměrně krátkou dobu. Takže pokud pracujete třeba krátký/dlouhý týden nebo jste prostě často déle v práci, stačí pak nasednout na koloběžku a místo procházky se hoďku projet po lese. 

Můžete ušetřit síly

Určitě to znáte, nejste zrovna fit, ale pes se na to neptá a potřeboval by se vyběhat. Tak v tom případě opět pomůže koloběžka. Můžete psa jednoduše zapřáhnout a nechat ho pracovat. Vy se vezete a zdaleka se nenadřete tolik jako při běhu. Není ovšem dobré dělat to takhle vždy a také je potřeba najít vhodný rovinatý terén. Prostě na vyběhání psa během vaší rýmičky je koloběžka k nezaplacení.

Jak tedy začít?

Už vás svrbí ruce a vidíte se na koloběžce? Hned to bude! 

Abyste si scooterjöring vy i pes užili, měli byste se na to připravit. Skvělou průpravou je canicross. Pes už totiž z běhání bude vědět, co se od něj očekává.

Pokud neběháte, určitě tuhle fázi nepřeskakujte, než vyrazíte na koloběžku. Proč? Při běhu máte obě ruce volné, máte tak lepší možnost se psem manipulovat. Nemluvě o rychlosti, která je při běhu nižší a lépe tak zabráníte nějaké kolizi. Zkuste tedy zajít na nějaký canicrossový trénink nebo si najít sparing partnera, který vás provede základy.

No a jestli se běhu opravdu chcete vyhnout, vyzkoušejte řetězy. O tom máme celý článek tady.

Nadchli jsme vás dostatečně? Tak si počkejte na 2. díl, kde se podíváme na to, jak koloběžkovat se psem a poradíme vám, jak začít, jak vybrat trasu a tak dále!

 

 

Máme pro vás akce, které motivují, příběhy, které inspirují a produkty, se kterými to běhá lépe