Novinky

Žhavé novinky

Targety - k čemu se hodí a proč je používat?

Každý správný canicrossař ví, že před výkonem i po něm je potřeba psího atleta pořádně zahřát, protáhnout a vychodit. Také už jsme několikrát psali o tom, že je vhodné v rámci tréninkového plánu zařadit různé druhy tréninků, např. objemový, intervalový, silový apod.

 

Ani na odpočinek nesmíme zapomínat. Zde můžeme rozdělit odpočinkové dny na dva typy. První druh odpočinkového dne je zcela pasivní, kdy opravdu po psovi nechceme vůbec nic. Necháme ho celý den v klidu regenerovat. Nutné venčení je samozřejmostí, ale jinak neděláme opravdu nic. Druhým typem odpočinkového dne může být aktivní odpočinkový den. V tyto dny nevyrážíme běhat, netaháme řetězy ani nic podobného, ale můžeme zařadit klidné domácí cvičení v podobě protažení, balančního cvičení, zkrátka takové Dog fitness.

 

Pro domácí cvičení a základy balančního cvičení se skvěle hodí targety různých tvarů a velikostí. Cílem tohoto cvičení je u psa rozvíjet vědomou práci s tlapkama. To nám následně pomůže ze stabilních targetů přejít na balanční pomůcky, kde čtyřnožec musí zapojovat svaly, o kterých ani nevěděl, že je má.

Co je vlastně target?

Target může být jakýkoliv předmět, který s hafanem používáme při cvičení. Jedná se o předmět, kterého se má pes určitou částí těla dotknout. Nejčastěji se učí pes označovat target (předmět) pomocí předních tlapek. Ovšem pokud je váš hafan šikovný, můžete ho naučit na target dávat zadní tlapky, pokládat hlavu, jednotlivé packy na různé targety, všechny 4 packy na jeden target apod. Fantazii se meze opravdu nekladou. 

K čemu je to dobré?

Jak jsme již zmínili, cvičení na targetech je perfektní pro nácvik vědomé práce s tlapkama. Když pes snadno ovládá své tělo v klidném prostředí, kladně se to ukáže například i během canicrossu a dalších psích sportů. Také se vám cvičení na targetech bude hodit pro pořádné protažení psího atleta či jako první fáze balančního cvičení.

Jaký target mám vybrat?

Obecně platí pravidlo, že čím pokročilejší pes, tím menší i nižší target můžete zvolit. Navíc pro přední tlapky můžete mít menší target než pro zadní. Jestli se cvičením na targetech začínáte, pak rozhodně doporučujeme sáhnout po větším a vyvýšeném targetu, třeba po typu Hamtal. Pokročilé týmy ocení nižší targety, jako je Pivot nebo Vzorňák.

Target Hamtal / Hamtal Up

Hamtal Up je pevný, stabilní target vhodný pro začátečníky. Dostupný je ve 4 různých velikostech, takže ať už máte malého psíka nebo velkého hafana, určitě nějaký vyberete. Pro cvičení se dvěma targety doporučujeme pořízení spojovacího setu - targety se chlupáčovi nerozjedou a cvičení je tak bezpečnější. Vrchní vrstva targetu je pěnová nebo gumová.

 

Target Pivot

Pivot je kulatý nízký target, který je vhodný už pro zkušenější hafany. Na kulatých targetech nejraději trénujeme otočky. Opět máme v nabídce gumové nebo pěnové Pivoty. Pěnový target je měkký a dostatečně pevný, aby ho pes drápy nezničil. Gumový target je ještě odolnější, hodí se tedy pro energicky cvičící psy. Je také těžší, takže vám venku neuletí. Pokud trváte na kulatém targetu, ale chcete, aby byl vyvýšený, máme v nabídce target Double.

Target Vzorňák

Vzorňák je vhodný pro opravdu pokročilé týmy a třeba kombinace dvou Vzorňáků (jeden na přední tlapky a druhý na zadní) je už opravdu vyšší dívčí. Ideální na doladění drobných nepřesností a ověření si, že psí atlet opravdu chápe, co po něm chceme.

Tipy na konkrétní cviky s targety

Tak už víte, co je to target a jak ho máte vybrat, ale co tedy s hafanem na targetech dělat? Máme pro vás několik tipů na konkrétní cviky.

  1. Přední tlapky na target
  2. Zadní tlapky na target
  3. Všechny 4 tlapky na jeden target
  4. Otočka doprava (přední tlapky na targetu)
  5. Otočka doleva (přední tlapky na targetu)
  6. Přední tlapky na jednom targetu, zadní tlapky na druhém targetu
  7. Změna mezi přední na targetu + zadní na targetu a všechny 4 packy na jednom targetu.

Tak co už váš čtyřnožec zvládne a co teprve budete muset naučit? Budeme rádi, když se s námi o vaše pokroky podělíte třeba na sociálních sítích.


 

Máme pro vás akce, které motivují, příběhy, které inspirují a produkty, se kterými to běhá lépe