Novinky

Žhavé novinky

Horské túry se psem

Výlet na hory vám přinese spoustu zážitků. Krásné výhledy, čistá příroda. To je důvod, proč horské túry milujeme. Samozřejmě v doprovodu našich čtyřnožců. Jenže hory umí být i pěkně zrádné. Předem je proto potřeba zvážit kondičku vás i psa. Poté realisticky naplánovat trasu. Raději začnete postupně, než aby z toho byl  malér.

Plán výletu

Než vyrazíme s hafanem na výlet, měli bychom zvážit jakou vzdálenost zvolíme. Stejně jako u běhání, tak i u treků doporučujeme zvykat na vzdálenost postupně. Zvláště u jedinců, kteří ještě rostou, tedy do jednoho roku věku, to nepřeháníme. Když bez tréninku vyrazíte na 20 km do hor, jednorázově to zvládnete, ale druhý den (a možná ještě několik dalších) o tom budete vědět. Váš pes si z toho pak může odnést nepříjemný zážitek a výlety ho přestanou bavit. Mimo vzdálenosti je ale potřeba kouknout i na převýšení. Ono totiž není to samé jít 10 km v Polabí a 10 km v Krkonoších nebo Alpách.

Co si s sebou zabalit na jednodenní výlet?

Základem je dobře padnoucí postroj pro hafana. V některých oblastech se psi nesmějí pohybovat na volno, takže půjde většinu výletu na vodítku. Nebo ještě nemáte natrénované stoprocentní přivolání. To je lepší nic neriskovat a užít si výlet v tahu. Proto doporučujeme krátký postroj, který končí v půli zad. Zároveň je pes v postroji dobře ovladatelný a samotná chůze je pro něj příjemnější, obzvlášť pokud vám pomáhá a táhne vás. Patří váš pes mezi nadšené tahače? Tak vezměte postroj dlouhý. V tahu to pro něj bude pohodlnější.

 

Vám, jakožto dvounožci, doporučujeme opasek a odpružené vodítko a to právě pro ty chvíle, kdy musíte mít hafana připnutého. Díky opasku pak budete mít volné ruce. Odpružené vodítko tlumí škubnutí jak na zádech psa, tak vašich. U vodítka na výlety můžete zvolit celoodpružené vodítko typu Bungee leash nebo částečně odpružené vodítko, které má některé části pevné, takže se vám s hafanem bude v případe potřeby ještě lépe manipulovat.

 


Tím nejdůležitějším je mít s sebou dostatek vody. Nikdy nevíte, jestli bude po cestě dost potůčků, kde by se mohl pes napít. Proto s sebou vždy nosíme alespoň jeden litr vody pro hafana.  V zimě i v létě. Třeba v soft flašce, která je lehoučká a nezabere žádné místo.

Pár pamlsků se také vždycky hodí. Obzvlášť pokud není váš hafan zvyklý na dlouhé výletění, odměna dokáže upevnit správné a dobré chování. Třeba když potkáte kolemjdoucí nebo jiné hafany a váš pes vám půjde u nohy nebo ho budete potřebovat přivolat. Navíc bereme pro čtyřnožce svačinu. Lehká energetická paštika se hodí, když se výlet protáhne a na svém parťákovi už vidíte známky únavy.

Nezapomeňte na lékárničku. Ta by měla obsahovat píšťalku, alufolii, náplasti, koban a desinfekci. Každý pak má svoje další oblíbené potřeby. Raději vzít lékárničku větší, než řešit, že vám něco chybí. 

Botičky pro psa, které nasazujeme buď při zranění, ideálně ale preventivně, a to například při chůzi po suti nebo ostrých skalách. Tady doporučujeme botičky pevnější, pogumované, ale zase ne moc tlusté, aby pes stále cítil, co se mu odehrává pod nohama. Takové jsou třeba Protector booties.

Stejně jako si vy berete do batohu jednu vrstvu oblečení navíc, je dobré přibalit pro psa pláštěnku. Na horách se může rychle změnit počasí. Ochlazení hafana zaskočí stejně jako vás. S pláštěnkou doťapká zpátky hezky v teple.

 

Po náročném výletu samozřejmě nezapomeňte na odpočinek a regeneraci, kterou potřebujete nejen vy ale i čtyřnožec. Příště se podíváme na konkrétní tipy na výlety v Rakousku. Co vy na to?

Máme pro vás akce, které motivují, příběhy, které inspirují a produkty, se kterými to běhá lépe